Kontakt:

Jiří Dobrovský, veršovánky a různé další textíky z mých si zápisků, mých názorů. O sociálních věcech píšící též pod přezdívkou Samuelson. Kontakt: JiriDobrovsky@email.cz

čtvrtek 28. prosince 2017

Úvod

OISV ČR info

Občanská charitativní iniciativa v oblasti informovanosti o sociálních věcech ČR
_____________________________________________________________________
 
Milí mí spolubližní, protože jsem si v uplynulých 10ti Letech prožil, prožíval, o oblasti  sfér sociálních v naší zemi České pro mně různě hororový čas, byť prolnutý i Láskou obecně občas při tom, a to v době Míru, uprostřed země nazývané ,,srdce Evropy", jehož historii a architekturu k nám jezdí obdivovat celý svět, přičemž jsem po dlouhá léta vedl korespondenci s Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky, také s úřadem ochránce práv České republiky, psal jsem  ai ministru pro Lidská práva České republiky v roce 2016, mimo jiné, kde tato moje korespondence Letos skončila po téměř 6 Letech. Výsledek je, že bydlím důstojně, jako člověk, důstojně, díky úsilí mému, a týmům právníků a sociálních pracovníků, kteří mi pomáhali, za což jsem vděčný, přežil jsem to vše, sice, ale nemohu souhlasit s dalšími, dle mého názoru ,,asociálními" prvky dění v naší zemi České, o které se zde s Vámi podělím, o tyto své zkušenosti, a nejen o ně, informačně ( v oblasti sociální, tedy jde o informace, týkající se práva na důstojný život člověka, Lidské bytosti dle ustanovení ,,Všeobecné deklarace Lidských práv OSN", o jejich státem Českým, vládou Českou, dodržování, či nedodržování, jelikož jsou, myslím, příčinou toho, proč se mnoho Lidí v naší zemi České dostává do asociální své situace, včetně bezdomovectví. Navíc v naší zemi České, a asi nejen v ní, jaksi co jsem si všiml, je zadlužování se, jaksi, asi, hnací silou fungování fenoménu, zvaný ,,ekonomika"...posuďte sami:

Zadluženost státu Česká republika nyní aktuálně dle statistik prý je: cca 1,6 ... bilionů korun
Zadluženost domácností dle statistik prý 1,8 ..bilionů korun.
Tedy, jak z uvedeného vnímám, čeští občané svými dluhy v podstatě asi ,,dotují" zadluženost státní.
A ten, tedy stát,  mnoho z nich následně jaksi ,,prohání" justičně-exekutorsky, soudními exekutory, nejen, o čemž svědčí statistika o počtu aktuálně vedených exekucích v zemi České:
4.800.000 exekucí u cca 863.000 dlužníků. Přičemž cca přede dvěma roky to dle webu exekutorské komory České republiky bylo 1.000.000 vedených exekucí, kdy tam psali o ,,alarmujícím stavu". A v posledních dnech slýchám v médiích, že chtějí ponechat tyto dlužníky 7 Let prý ,,živořit" ( doslovná citace) změnou insolventního zákona, neboli zákona o úpadku. Kde tito Lidé už mnohdy velmi dobře, s ohledem na to, že mají obstavené majetky exekutorem po již dlouhý čas, či mzdy, či bankovní účty, důchody, penze, nemaje sílu vše splatit, zaplatit, jak sami ,,Lidé vládní čeští" přiznávají, po dlouhý čas již tito dlužníci Lidé Čeští, ,,živoří". 
Ptám se, čím si občané, Lidé naší země, Češi, zasloužili po svém narození takovéto jednání, zacházení, vládami svými, které si volí, Lidmi vládními, kteří jim, nám, takové zákony (NEhodné důstojnosti Lidské však, myslím) zasluhují??? Čím prosím?
Jak si představují tito ,,vládní Lidé Čeští" toto jimi zamýšlené ustanovení ,,živoření" svým spolubližním občanům Českým? O tom jsem je mluvit neslyšel. Asi budou tedy dlužníci opět překvapeni, jak v pohádce ,,Alenka v říši divů?"
A je toto vše v naší zemi České dnes, v 21. století, v srdci Evropy, skutečně nutné? Nezbytné?
V Lásce Božské ? Myslím si, že zdaleka nikoli. 
 
 (Tento odstavec výše jsem aktualizoval dne 15. února 2018, ostatní text zdejší zůstává stále stejný,
aktuální beze změny.)
 
***************
 
(Datum příspěvku: 28.10.2017):
 

Myslíte si, že ze stávající minimální částky příjmové, v zemi České, jako jsou:
Minimální mzda, existenční minimum, životní minimum, minimální nezabavitelná částka exekutorem z důchodu, či z bankomatu,
že jsou to dostatečné příjmy pro důstojný život člověka, Lidské bytosti ???´...

...dle ustanovení dokumentu: >>Všeobecná deklarace Lidských práv OSN<<???


Já si to nemyslím.
 
 ***

Každý člověk žijící trvale v ČR může v případě sociální nouze požádat svůj úřad práce o výplatu:

Dávek hmotné nouze
a
ostatních nepojistných dávek sociálního zabezpečení:

buďto osobně,
nebo prostřednictvím vyplněného formuláře na podatelně,
nebo poštou prostřednictvím vyplněného a podepsaného formuláře.

                  Dávky hmotné nouze:                                               Ostatní sociální dávky                                           formuláře, žádosti a související
                  příspěvek na živobytí                                                       
                  doplatek na bydlení                                                   příspěvek na bydlení
                  (umožňují člověku důstojné, i samostatné bydlení v BYTĚ,
osamoceně, či s partnerem/kou).
Lze dosáhnout pro zachování si důstojného života i obou dávek sociální pomoci, tedy doplatku na bydlení + příspěvku na bydlení při nízkých příjmech, či při nízkém důchodu.    


                  O tom, která z variant je pro Vás vhodná, se poraďte ZDARMA v některé
                  z občanských poraden ČR:                  http://www.obcanskeporadny.cz/component/option,com_poradny/Itemid,8/view,poradny/
 
 
V případě nespokojenosti s Vaším úřadem, vyplácející dávky hmotné nouze, nebo dávky státní sociální podpory lze podat stížnost k MPSV, a k úřadu ochránce práv ČR případně lze stížnost podat k oběma institucím souběžně, a to i elektronicky, běžným emailem. V rámci ,,dobré správy" se stížnostmi zabývají i bez toho, aby byly písemné v listinné podobě. 
 
Před podáním žádosti doporučuji poradit se o tom v občanské poradně.


 ***



  POCITY. ZKUŠENOSTI, S KVALITOU POSKYTOVANÝCH SLUŽEB:   
Občana, spotřebitele:

 *               FIRMY               * 

vyjádřit své hodnocení, pocity, zkušenosti s kvalitou poskytovaných služeb jakožto občan, je možno prvotně například zde:

webová stránka: Firmy . cz :

* www.firmy.cz *

( je nutno se přihlásit, zadat název firmy, případně i místo, a dole pod firmou lze psát, či upravovat svou stálou recenzi k firmě, nebo k její pobočce ) 

 ___________________________________
 

 *               STÁTNÍ SPRÁVA               *  

vyjádřit své hodnocení, pocity, zkušenosti s kvalitou poskytovaných služeb jakožto občan, je možno například zde:

webová stránka: Státní správa . cz :

* www.StatniSprava.cz *

( své vyjádření lze napsat nadřízenému pracovišti, nadřízené instituci, případně příslušnému ministerstvu, nebo také úřadu ochránce práv České republiky. Vyšší instancí pak bývají případně instituce například Evropské, mezinárodní ) 

 ___________________________________
 
 ***